Prečo by sme mali jesť biopotraviny?

V dnešnej dobe sa čoraz častejšie stretávame s označením potravín EKO alebo BIO. Nie všetkým je však jasné, čo sa za takýmto označením ukrýva. Slováci patria k najmenej informovaným národom v oblasti biopotravín a teda logicky je aj nižšie percento obsahu biopotravín v našich chladničkách. To je však veľká škoda pretože konzumácia biopotravín má nielen blahodarne účinky na náš organizmus ale aj priaznivý dopad na životné prostredie.

Čo sú biopotraviny?

Bio potraviny sú potraviny, ktoré spĺňajú štandardy ekologického hospodárstva. Na obale majú logo slovenského ekopoľnohospodárstva a nápis: Vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve. Navzdory presvedčeniu mnohých, biopotraviny nie sú určené pre ľudí so špeciálnymi diétami. Konzumovať ich je vhodné pre každého ako prevencia proti vzniku chorôb, alergií a oslabenej imunite. V štandardných potravinách sa totiž často nachádzajú stopy po pesticídoch a tie nerobia ľudskému organizmu dobre. Konzumácia biopotravín sa silno odporúča aj tehotným a dojčiacim ženám aby svojmu dieťaťu poskytli čo najlepšiu výživu. Široký výber biopotravín a zdravej výživy nájdete napr. v internetovom obchode www.susene-ovocie.sk.

biopotraviny

Oplatí sa jesť bio?

Mnohých ľudí odrádza vyššia cena biopotravín. Je pravda, že biopotraviny sú drahšie v priemere o dvadsať až štyridsaťpäť percent. Cena je vyššia preto, lebo pestovanie biopotravín je pracnejšie a nákladnejšie. Keďže pri pestovaní v štandardoch BIO sa nesmú používať postreky, umelé hnojivá  a pesticídy, výnos hospodárov je nižší a polia vyžadujú omnoho viac pozornosti a starostlivosti. Burinu treba ručne plieť, prípadných škodcov pracne zbierať a tak ďalej. Aby toho nebolo málo, riziko škôd na úrode je omnoho vyššie. Pestuje sa teda menej a náročnejšie a to sa odrazí v koncovej cene výrobku. Avšak cenová politika potravín nie je voči biopotravinám nastavená spravodlivo. Ak by producenti štandardných potravín platili daň za znečisťovanie pôdy a spodných vôd používaním umelých hnojív, bolo by luxusom kupovať „normálne“ potraviny a nie naopak. Do zdravia vlastného i svojich blízkych sa však oplatí investovať.